Gustavianska stolar, Möbler | Stolen.nu
Stolar

Gustavianska stolarEnkelblomman

Beskrivning: En av Stolen.nu's framtagna modeller enligt gammal förlaga. Det vackra överstycket på den ovala ryggen med balusterbrickan är ett smycke för "Den svenska stilen". Kraftiga ben och fotkryss. Bred sits med extra fyllning i sitsen - utsökt vacker. Det kvinnliga uttrycket med Enkelblomman kan runt bordet kombineras med stol Sköld, som har det manliga attributet. 2 eller 4 av dessa modeller tillsammans med lika många av stol Lundberg ger en mycket vacker grupp.

Bild: Målad med tunn vit färg som är lätt skavd.
Den lätta skavda tekniken ger endast lite skugga vid
bildhuggeriet. Stolen är klädd med sammetstyg från Sanderson. För mått begär Produktblad.


Karmstol Rokoko

Beskrivning: Tillverkad i massiv bok enligt gammal förlaga. Kraftiga ben och fotkryss. Inredningsstilen rokoko föregick den gustavianska stilen i Sverige. Rokokon kännetecknas av mer svängda former och starkare färger. Kina slott vid Drottningholm är ett utsökt bevarat tidstypiskt slott i Rokoko. Stolen har en utsökt sittkomfort.

Bild: Karmstolen är målad i en matt svart färg som är lätt skavd för att ge lite patina. Svart matt färg i 10-glans finns även som val och 6 andra standardnyanser av grått och vitt. Stolen är klädd med ett sammetstyg från Sanderson och sittsen är stoppad med extra fyllning för att ge ett rundare intryck och passa den svängda formen.


Lundberg med slät ryggbricka

Beskrivning: En av de första gustavianska modellerna tillverkades i Sverige omkring 1770. Stol Lundberg är tillverkad efter en förlaga av stolsmästaren Melchior Lundberg d.ä. Liknande modeller tillverkades av Erik Holm och Johan Peter Mansnerus. Slät ryggbricka är speciellt framtaget av Stolen.nu för att passa bättre tillsammans med Sköld och Enkelblomma. Ryggbrickans fastsättning i överstycket har en mer avancerad isättning. Denna isättning påverkar Ej kvaliteten utan endast det estetiska. För övrigt har den samma konstruktion som Lundberg med enkel ryggbricka.

Bild: Stolen är målad i en matt gråvit färg med 5-glans.
Stolsöverdrag i kraftig bomull finns att beställa och är vändbara.Sköld Original

Beskrivning: "Den svenska modellen"- Begreppet uppstod under 1700-talet och avsåg en stol med oval rygg och balusterformad ryggbricka, dvs. samma form som Stol Sköld original.Stol Sköld tillverkades omkr.1770-80 av olika stockholmsmästare. På överstyckets krön en räfflad sköld. Stol Sköld har det manliga attributet och passar utmärkt till övriga gustavianska stolar med rund rygg såsom Enkelblomma och Lundberg.

Bild: Målad i matt grå färg 5-glans. Normalstoppad sits.
Klädd i tyg Kavaljersruta från Frank & Cordinata.


Malmsten

Beskrivning: Förebild - stol tillverkad av Jacob Malmsten omkr.1780. Sengustaviansk stol med engelsk påverkan, genombruten ryggbricka med s.k. kopplat spjälknippe.
Se även stol Kärven, förlagor var stolar från de engelska företaget Sheraton och Hepplewhite. Originalstolar finns att se på Sturehofs slott (nära Stolen.nu).

Bild: Målad gråvit i matt färg 5-glans. Normalstoppad sits.
Klädd med tyg Kavaljersrutan från Frank & Cordinata.


Druvan

Beskrivning: Stol med uppsvängt ryggkrön dekorerad med en druvklase, förlaga daterad ca. 1790. Druvan finns att beställa utan bildhuggeri dvs. utan druva och bildhuggeri på överstycket. Sengustaviansk modell.

Bild: Målad i matt grå gustaviansk nyans. Normalstoppad sits. Klädd i randigt tyg från Berhemsväveri.


Dubbelrosen

Beskrivning: Stol Dubbelrosen har en oval rygg med en balusterformad ryggbricka.  Enkel ifästning av ryggbrickan gör att stolen får ett något lägra pris än stol Enkelblomma.För övrigt är proportioner och dimensioner detsamma.

Bild: Målad i lätt skavd grå/vit färg 5-glans. Klädd i kundtyg dvs. kunden har själv inhandlat tyget och lämnat in till Stolen.nu för tapetsering. Kraftiga ben och tjockt fotkryss vilket originalmodellerna från 1700-tal alltid har.


Rokoko med bildhuggeri

Beskrivning: Klassisk svensk rokokostol med ursprung i mitten av 1700-t. 54 dussin (648 st) rokokostolar utan bildhuggeri beställdes till Sthlms slott återinvigning 1754, efter den stora branden 1697. Rokokon levde vidare under hela 1700-t och kännetecknas av mer starka färger än den gustavianska inredningsstilen. Dock tillverkades även rokokostolar under den gustavianska tiden och då målades de ofta i ljusa färger. Finns att få med eller utan bildhuggeri.


Bild: Målad i vit matt lätt skavd färg 5-glans. Extra fyllning i sits. Klädd med vitt tyg från Frank & Cordinata.


Leksand Original

Beskrivning: Provinsiell gustaviansk pinnstol med ursprung i Dalarna. Leksand är vacker i sin enkelhet och en praktisk stol som har mycket högt bruksvärde. Stol Leksand är mycket lättplacerad i många olika miljöer.Framtaget för Stolen.nu är att som tillval få gustavianska kannelerinar i frambenen. Detta är samma pris oavsett val. De gustavianska kannelerade benen passar mycket bra ihop med Stolen.nu's bord, se under flik Bord.

OBS! Denna modell har de rätta måtten enligt tradition och är tillverkad i massiv björk. Begär Produktblad.

Bild: Målad i vit matt färg lätt skavd 5-glans. Normalstoppad sits. Klädd med brunt skinn.
Skinn var mycket vanligt på 1700-t särskilt på landsbygden då man på gårdarna tillvaratog allt från de djur som fanns på gården.


Lundberg med enkel ifästning av ryggbr.

Beskrivning: Stol Lundberg med detaljer speciellt framtagna av Stolen.nu dvs. kraftiga ben och fotkryss. En av de allra första gustavianska modellerna som tillverkades i början av 1770-t. Förebild är en stol tillverkad av stolsmästaren Melchior Lundberg d.ä.,verksam i Sthlm i slutet av 1700-t. Detta är den klassiska modellen som initierade den gustavianska epoken i Sverige. Går att få med eller utan slät ryggbricka. Skillnaden mellan den släta/enkla ryggbrickan är i första hand estetisk och har tillkommit för att bättre passa ihop med stolar som Sköld och Enkelblomma. Den enklare isättningen ger ett lägre pris.


Bild: Målad i grå matt färg lätt skavd 5-glans. Normalstoppad sits. Klädd i brunt skinn.


Taburett

Beskrivning: Lättplacerad taburett med kraftiga ben och sadelgjordsits. Mått Längd 47cm och Djup 42,5.

Längre taburett finns att beställa med rak sarg med måttt Längd 101 cm.

Bild: Målad i vit färg 9001 Ej skavd. Klädd i tyg från Frank & Cordinata.


Gustaviansk karmstol

Beskrivning: Modell Druvan utan bildhuggeri.
Kraftiga ben och fotkryss. Mycket hög sittkomfort med extra fyllning i sits. Passar utmärkt såsom matbordsstol eller skrivbordsstol.Bild: Målad i gråvit färg 10-glans. Extra fyllning i sits.
Klädd med sammetstyg från Sanderson.

 Karmstol Enkelblomman

Beskrivning: Mycket vacker karmstol med de rätta proportionerna. Kraftiga ben och fotkryss.
Exakt lika bildhuggeri som Stol Enkelblomman.
Karmstolen har bredare rygg och bredare sits.
För mått begär Produktblad.Bild: Målad i vit lätt skavd färg 5-glans. Extra fyllning i sits. Rödrandigt tyg från Berghems Väveri.Druvan utan bildhuggeri

Beskrivning: Modell Druvan utan bildhuggeri.
Prisvärd stol utan bildhuggeriet. Mer bildhuggeri gör alltid att stolarna får ett något  högre pris. Vanligt förekommande modell under den sengustavianska tiden.


Bild: Målad i vit matt färg Ej skavd. Extra fyllning i sits.
Oklädd. Alla oklädda sitsar har det s.k. domestiktyget
vilket är ett undertyg som håller fyllningen på plats.


Leksand Original

Beskrivning: Stolar målades och bonades ofta mörka under hela 1700-talet. Detta var en enklare målningsteknik och billigare än att måla med det vita och ljust grå som den nya gustavianska stilen förespråkade.
Vita stolar var ofta förbehållet högre stånd och guldinläggningar var en lyx som visade att beställaren hade gått om pengar.
Leksand Original är en mycket tålig stol som passar i de flesta miljöer.

Bild: Målad i svart tunn färg lätt skavd 5-glans.
Normalstoppad sits. Klädd i svart slitstarkt tyg från Berghems Väveri.


Bellman

Beskrivning: Stol Bellman är ursprungligen en sengustaviansk stol, dvs. tillverkad omkr. 1800. Tiden efter Gustaf III's död räknas som den sengustavianska tiden. Vår svenske författare Carl Michael Bellman gick ur tiden 1793 och det är ej troligt att han fick sitta på en Bellmanstol. Namnet har förmodligen sitt ursprung från Carl Larssons hem i Sundborn där många Bellmanstolar fanns och finns att se idag. En gammal stolsmodell var för Carl Larsson en Bellmanstol. Stolen har som sig bör något smalare ben vilket tyder på sengustaviansk möbelstil.


Bild: Stol Bellman målad i vit färg, S0502-Y, täckande färg. Normalstoppad sits. Vändbart stolsöverdrag i kraftig bomull.


Lundberg med slät ryggbricka

Beskrivning:
Stol Lundberg är en av den gustavianska tidens allra första svenska stolsmodeller. Ursprungsmodellen är tillverkad av stolsmästaren Melchior Lundber d.ä.
Stolen.nu har påverkat vissa detaljer på stolarna bl.a. den släta ryggbrickans isättning av överstycket. Normalt kan man se, efter långa tids användning, en antydan till spricka i kanten. Detta påverkar inte kvaliteten utan beror på träets normala rörelse. Alla originalstolar från 1700-t  har denna spricka. För en initierad tyder sprickan på att stolen är tillverkad på det rätta sättet från förr.


Bild:
Stol målad i vit lätt skavd teknik. Stolsitsen är klädd med sammetstyg från Sanderson och har extra fyllning i sits.

Leksand  Original

med släta ben

Beskrivning:
Stol Leksand original med löstagbar sadelgjordsits.Bild: Målad i gråvit matt färg stolsitsen är oklädd och har s.k. domestiktyg. Möjlighet finns att köpa oklädd stol och klä själv.


Efraim

Beskrivning:
Mycket vacker stol som har som förebild en stol tillverkad av mästarnas stolsmästare Efraim Ståhl. Sengustaviansk stil med s.k. överkragning på de gustavianska benen och vackert bildhuggeri.

Efraim Ståhl tillverkade stolar till Gustav III och Stockholms slott och och anses vara en av de allra främsta. Stolen har en avancerad tillverkning enligt originalet från omkr. 1800. Bakbenen är svarvade i ett
helt stycke med förskjutet centrum.


Bild:
Fast stolssits klädd med franskt tyg från Pierre Frey.


Enkelblomma

med guld i blomma

Beskrivning:
Stol Enkelblomma målad med guldfärg i blomman på ben och överstycke. Vid guldmålning tillkommer en mindre kostnad för extra arbete.
Bild: Stol Enkelblomma målad i gustaviansk gråfärg.
Stolen är stoppad med extra fyllning och klädd med tyg från Sanderson.


Leksand Original

omålad med träsits

Beskrivning: Tillverkad i massiv björk. Går att få omålad eller oljad.
Enkelblomman på Svartsjö slott

En av våra Enkelblommor har varit med på en utställning
på Svartsjö Slott, Ekerö.

Vacker miljö och vacker stol.
Tyg Slingan från Frank och Cordinata är nytillverkat från
ett gammalt mönster från svenskt 1700-tal.Transition  (Bonde)

Stol Transition även kallad Bonde.
Kärt barn har många namn.
Stolen är i stil en övergångsstil mellan Barock och Rokoko. Den raka ryggen härstammar från Barockstilen
som i Sverige härrör från 1600-tal.
Benen är svängda enligt svensk Rokoko som inföll under tidigt 1700-tal, därav är det en stol i övergångsstil mellan
barock och rokoko, således en transition.
Stolen är mycket populär och i de kraftiga dimensionerna
blir den mycket stadig och tålig.
Se bild målad i lätt skavd vit färg och kraftigt linnetyg från det finska tygföretaget Lauritzon.


Taburett 47


Taburett 47 med gustavianska spetsformade ben.
Löstagbar sadelgjordsits klädd med tyg från
Svenskt Tenn.

Ett par stycken taburetter är utmärkt inredningstips
såsom extra möblering vid många gäster.


Taburett 101

Taburett 101 cm tillhör Stolen.nu's standardstorlekar.
Gustavianskt spetsformade ben med spår.
Klädd med tyg från Svenskt Tenn


Bellman

Stol Bellman målad vis lätt skavd.
Klädd med ett storrutigt tyg från Berghemsväveri.
Vackert med kontrasten mellan ljust och mörkt.


Karmstol Leksand

Sitt skönt i våra Karmstolar!
Långa middagar - sköna sitsar!

Leksand karmstol målad i grå/vit färg och tyg från
Berghemsväveri.


Karmstol Nyckelhål

Karmstol Nyckelhål passar utmärkt tillsammans
med stolar som har runt överstycke.
Mest harmonierar den med Stol Lundberg.
Målad gråvit i färg A2.
Tyg från Berghemsväveri.